joi, 31 martie 2011

Prima infectare cu HIV din cauza transplantului de organe

Departamentul de Sănătate din New York a adus la cunoștință că în data de 17 martie s-a înregistrat primul caz de infecție cu HIV (human immunodeficiency virus) cauzat de transplantul de organe.

Testarea donatorilor pentru infecția cu HIV s-a introdus în Statele Unite încă din anul 1985. Această testare presupune o anamneză completă, examinare fizică pentru semne și simptome atribuite infecției cu HIV și teste de laborator. Testele de laborator sunt de tip ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) și testează atât prezența anticorpilor anti-HIV cât și a antigenelor.

Totuși cum a fost posibilă o astfel de infectare, în condițiile în care a fost respectat protocolul?

Primitorul organului este reprezentat de un pacient cu insuficiență renală dependent de dializă căruia i s-a transplantat un rinchi în anul 2009. Testarea acestuia cu 12 zile înaintea transplantului a avut un rezultat negativ. Au existat complicații post-operatorii cu multiple internări pentru febră, episoade de insuficență renală sau pentru evaluarea unei posibilități de rejet. După un an de la intervenția chirurgicală pacientul a fost internat din cauza unei infecții cu Candida la nivel bucal și faringian, care s-a dovedit a fi  refractară la terapie medicamentoasă. În urma testării din acest moment a fost diagnosticat cu infecție HIV având  CD4 <100 c/µL. Cauza imunosupresiei avansate a fost atribuită atât utilizării acidului micofenolic cât și globulinei antitimocitare (folosite împotriva rejetului de organ).

În cazul donatorului, în cele 79 de zile în care a fost testat pre-operator nu au fost decelate semne de infecție cu HIV, HBV sau HCV. Reevaluarea la 6 luni a fost nesemnificativă, însă la 1 an donatorul a fost testat pentru BTS (boli cu transmitere sexuală) la cererea acestuia și astfel a fost diagnosticat cu infecție cu HIV.

În urma anchetei și investigațiilor donatorul a afirmat că a întreținut relații sexuale neprotejate cu un alt bărbat în perioada dintre evaluarea inițială și refacerea post operatorie. Nu a avut cunoștință de statusul de HIV pozitiv al partenerului său. Ulterior după alte investigații s-a dovedit că secvențele gp41, polimeraza și p17 au fost aproape identice cu o identitate de aproximativ 98% care au sugerat că posibilitatea ca cele două tulpini de virus să fie înrudite sau chiar identice este foarte mare.

Recomandările prospective ale CDC (Center for Disease Control and Prevention) în cazul donării de organe  :

- Posibilii donatori să fie testați în mai multe rânduri atât serologic, cât și prin testarea acidului nucleic cât mai aproape de operație, la maxim 7 zile preoperator.
- Donatorii să fie informați despre obligativitatea de a nu se expune la posibilitatea de infectare înainte de transplant
- Pentru donatorii care au un comportament cu risc înalt ( relații sexuale neprotejate, administrarea de droguri intravenos) să se realizeze evaluări și consiliere în vederea stabilirii unor strategii pentru evitarea comportamentul cu risc înalt de infectare.
- Primitorul trebuie informat despre posibilitatea transmiterii infecției HIV sau a altor agenți patogeni care prin testare prealabilă nu pot fi identificați.




Abbreviations: HIV = human immunodeficiency virus; EIA = HIV enzyme immunoassay; HIV = human immunodeficiency virus; NAT = nucleic acid test; WB = HIV Western blot; WBC = white blood cell; DOHMH = New York City Department of Health and Mental Hygiene
                                               

Autor : Loredana Ghinea
Blibliografie : http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6010a1.htm?s_cid=mm6010a1_w#fig

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu