miercuri, 30 martie 2011

Sindromul Metabolic. Dieta Mediteraneană. Măr vs Pară

Ce este sindromul metabolic ?

Este un sindrom care crește semnificativ riscul de dezvoltare al bolilor cardiovasculare și al diabetului. El se caracterizează prin: obezitate abdominală (de tip „măr”), toleranţă scăzută la glucoză, rezistență la insulină, dislipidemie și hipertensiune.
Obezitatea în general poate fi de două feluri: cu forma corpului de „măr” (cu dispoziția grăsimii excesive la nivelul abdomenului) și formă de tip „pară” (grăsime excesivă la nivelul soldurilor, feselor și coapselor). Până la data de 11 martie era considerat că obezitatea de tip „măr” este asociată în proporție mai mare cu risc crescut de boli cardiovasculare decât celălalt tip. În urma unui studiu publicat în Marea Britanie, unul dintre autori a declarat: „Am demonstrat că obezitatea este egal asociată cu bolile cardiace. Deci daca ești „măr” nu este mai grav decât să fii „pară”. Ambele sunt dăunătoare”.
Dislipidemia este redată prin scăderea Cho - HDL (High Density Lipoprotein - colesterolul „bun”) și creșterea trigliceridelor.

În urma unui studiu de aproximativ 500 000 participanți, publicat pe 10 martie s-a adus la cunoștință faptul că o dietă de tip mediteranean este asociată cu o scădere atât a prevalenței sindromului metabolic, cât și cu o încetinire a evoluției sale. Astfel de dietă este bogată în acizi grași mononesaturați, fructe, legume, cereale integrale, lactate, pește, pui și cu un consum scăzut de carne roșie. Dieta a avut efect benefic și asupra componentelor individuale ale sindromului astfel : scăderea circumferinței taliei a fost de aproximativ 42 cm, creșterea HDL de 1.17mg/dl, scăderea trigliceridelor de  6.14 de mg/dl, scăderea tensiunii arteriale sistolice cu 2.35mmHg și a celei diastolice cu 1.58 mmHg, iar glicemia a scăzut cu 3.89 mg/dl.

Din studiu reiese, în plus, că dieta mediteraneană are și scop de prevenție a sindromului metabolic, astfel riscul de dezvoltare a acestuia scade cu aproximativ 31%.


Autor: Loredana Ghinea
Bibliografie:
Kastorini CM, Milionis HJ, Esposito K, et al. The effect of Mediterranean diet on metabolic syndrome and its components. J Am Coll Cardiol 2011; 57:1299-313
http://m.theheart.org/article/1197555.do

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu