duminică, 10 aprilie 2011

Un simplu test de urină poate diagnostica autismul?

Un studiu al Colegiului „Imperial” din Londra demonstrează faptul că persoanele cu autism au o structura chimică diferită a urinii.

Oamenii de știință au examinat mostre de urină, recoltate atât de la copii cu vârste între 3-9 ani care prezentau tulburări din spectrul autismului, cât și de la frații lor neafectați. În plus, s-au recoltat și de la un grup de control care a fost alcătuit din copii de aceeași vârstă.

Tulburările din spectrul autismului sunt deseori asociate cu o varietate de bacterii situate la nivelul intestinal, cât și cu disfuncții ale metabolismului, ca de exemplu incapacitatea de  sulfatare a unor clase de substanţe - de exemplu acetaminofen (Paracetamol). Astfel  antibioticele administrate la acești copii ar putea avea doar efectul de a exacerba bacteriile existente la nivel intestinal.

Rezultatul studiului arată că anumite substanțe specifice din urină, în mod particular azotați heterociclici, au fost prezenți în concentrație mult mai mare în urina persoanelor cu tulburări din spectrul autismului decât în cea a fraților lor sau a copiilor din grupul de control.

În concluzie, experții susțin că un simplu test al urinei poate detecta autismul la vârste mult mai mici, poate chiar de la 6 luni și astfel se poate interveni pentru a ajuta acești copiii să aibă o viață cât mai normală, înainte ca suferinţa  lor să devină prea gravă. Acest lucru e cu atât mai important cu cât astăzi autismul atinge cifre alarmante,  afectând  1/110 copii.

Un tip particular de afecțiune cu manifestări de autism este sindromul Asperger - o tulburare a dezvoltării în care individul afectat are dificultăți în întelegerea modalităților de interacțiune socială. Oamenii cu sindrom Asperger prezintă o concentrare anormală asupra propiei persoane, caracterizată prin tulburări grave de comunicare, concentrare și interacțiune socială.  Cu toate acestea mulți dintre ei au o inteligență normală și abilități speciale în domeniul matematicii, desenului, muzicii.

Un exemplu ce trebuie menționat este un tânăr de numai 12 ani, pe nume Jacob Barnett, cu un IQ de 170, diagnosticat cu sindrom Asperger la 3 ani, care a surprins  întreaga lume. Tânărul lucrează la o teorie care contrazice teoria Big Bang-ului, fiind urmărit cu interes de  profesorii de la Princeton University. Un alt exemplu este Temple Grandin,  născută in 1947, profesor universitar, doctor în zoologie și militant pentru drepturile animalelor, care suferă de autism. Ea a adus  contribuții importante privind înțelegerea modului în care autiștii percep lumea înconjurătoare.

Bibliografie : http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100603091641.htm
Autor : Nora Chehne


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu