miercuri, 30 martie 2011

O mică doză zilnică de aspirină poate preveni diferite tipuri de cancere

O mică doză zilnică de aspirină - 75 mg - reduce substanţial mortalitatea cauzată de diferite cancere, asa cum demonstrează un studiu recent. Cercetătorii de la Oxford University au descoperit că  administrarea de aspirină reduce decesele produse de cancer cu o cincime. La acest studiu au participat 25 000 de pacienți din Marea Britanie.

Potrivit experților, rezultatele demonstrează că beneficiile aspirinei sunt mult mai importante decât eventualele hemoragii asociate. Se știe deja că aspirina reduce riscul de infarct și AVC la persoanele cu risc, dar efectele benefice protectoare împotriva bolilor cardiovasculare sunt mult mai mici la adulții sănătoși, la care aspirina crește riscul hemoragiilor la nivelul stomacului și tractului intestinal.

Cu toate acestea, un studiu recent arată că atunci când se cântăresc beneficiile și dezavantajele utilizării aspirinei, experții trebuie să ia în considerare și efectul protector împotriva cancerului. Pacienții cărora li s-a administrat aspirina prezintă un risc cu 25% mai mic de a deceda din cauza unei tumori maligne și o reducere cu 10% a mortalitații generale, față de persoanele care nu au primit aspirină.

Tratamentul cu aspirină durează între 4-8 ani, dar urmărirea pe termen lung a pacienților arată că efectele protective se extind pe 20 de ani, atât la bărbați cât și la femei. Riscul decesului cauzat de cancer a fost redus cu 20% în 20 de ani. Pentru cancerul de colon se reduce mortalitatea cu 40%, cu 30% pentru cancerul de plămân, 10% pentru cancerul de prostată și 60% pentru cel esofagian. Reducerea mortalității datorate cancerului de pancreas, stomac și creier a fost dificil de interpretat datorită numărului mai mic de cazuri.

S-a constatat că perioada potrivită pentru a începe administrarea zilnică de aspirină este 45-50 de ani, continuând 25 de ani.

Totuși, cercetătorii de la Universitatea Cardiff recomandă ca persoanele care vor sa înceapă această terapie să consulte înainte medicul de familie. Profesorul Peter Elwood, epidemiolog la aceeași universitate concluzionează: „Aspirina ar trebui vazută ca orice altă schimbare a stilului de viață, cum ar fi dieta sau exercițiile fizice, care îmbunătățesc sănătatea”.

S-a constatat că administrarea de aspirină noaptea, cu calciu, pare să-i crească efectele benefice. De asemenea, consumul unui pahar de lapte reduce iritația stomacului.

Autor : Nora Chehne
Bibliografie: http://www.bbc.co.uk/news/health-11930988


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu