miercuri, 30 martie 2011

Vaccin împotriva Zonei Zoster pentru adulți !

Ce este Zona Zoster?

Virusul varicelo-zosterian este un virus care face parte din categoria virusurile herpetice. Acesta produce binecunoscuta boală a copilăriei, varicela. După vindecarea bolii, virusul rămâne dormant în organism, localizându-se la nivelul rădăcinilor spinale posterioare. În momentul reactivării acestuia se manifestă prin zona zoster. Ca și simptomatologie este caracteristică o erupție de tip herpetic multiveziculară, dureroasă cu distribuție dermatomerică și de obicei
unilaterală.

O mare parte din adulți au un nivel de anticorpi împotriva virusului în ser și sunt vulnerabili pentru o reactivare a acestuia. Însă incidența apariției zonei zoster crește o dată cu vârsta din cauza scăderii imunității.

Ca și tratament, în cazurile necomplicate, se utilizează antivirale (acyvlovir, valacyclovir, famciclovir) care s-au dovedit a fi eficiente în aproximativ 48-72 de ore de la administrare. În cazurile complicate se pot asocia și corticosteroizi (care au efect antiinflamator și scad intensitatea durerii doar în acut, nu și pe termen lung ).

Copiilor li s-a adresat primul vaccin împotriva vărsatului de vânt, introdus prima dată în S.U.A, în 1995.
În data de 24 Martie, FDA (The US Food and Drug Administration) a aprobat vaccinul pentru zona zoster pentru adulți cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani.

Vaccinurile, în general, sunt de două tipuri: cu virus inactivat sau cu virus viu. Vaccinurile cu virus viu au avantajul că este suficientă o singură administrare și determină o imunitate de lungă durată; însă ca și dezvantaj se remarcă: posibilitatea de a se transmite și la contacți într-un mod necontrolat. Vaccinurile virale inactivate trebuie administrate în rapeluri, după scheme complete de imunizare și se dobândesc anticorpi doar pentru anumite antigene.

Vaccinul folosit pentru Zona Zoster este cu virus viu atenuat și a fost aprobat pentru persoanele cu vârsta de minim 60 de ani încă din anul 2006.
A fost aprobat  în urma unui studiu placebo realizat în Statele Unite și încă alte 4 țări cuprinzând aproximativ 22000 de persoane cu vârste între 50 și 59 de ani. Timp de un an au fost evaluați pentru dezvoltarea zonei zoster. Studiile au demonstrat că în comparație cu placebo, vaccinul a redus riscul de a dezvolta boala cu aproximativ 70%.

Autor :  Loredana Ghinea
Bibliografie : http://www.medscape.com/viewarticle/739608?sssdmh=dm1.675379&src=nldne

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu