miercuri, 30 martie 2011

Tratamentul Infarctului Miocardic - Celulele Stem ?

Infarctul Miocardic Acut presupune o tromboză (formare de cheag sanguin) completă a unei artere coronare (care vascularizează mușchiul cardiac) ce duce la afectarea teritoriului irigat de vasul ocluzionat, reprezentata prin necroză cardiacă.

În luna martie, în Miami s-a publicat un studiu de doar opt pacienți în care s-au folosit celule stem în vederea tratamentului post infarct miocardic. Pacienții care au participat la studiu au fost diagnosticați cu cardiomiopatie ischemică ( 4 luni - 11 ani post infarct). Celulele stem au fost prelevate din măduva hematogenă a pelvisului aceluiași pacient și au fost introduse transendocardic. Jumătate dintre ei au fost tratați cu celule mononucleare, iar celalată jumătate cu celule mezenchimale. S-au efectuat examene de RMN atât pre-intervenție, cât și la 3, 6 si 12 luni.
Rezultatele nu au întârziat să apară, la aproximativ 3 luni s-a realizat o reducere de dimensiune a zonei infarctate de aproximativ 18,3%. Această a fost însoțită de o creștere a contractilității zonei de infarct la același nivel cu cea de border-line. A fost demonstrată în același timp și o creștere a volumului telesistolic cu o scădere a volumului telediastolic.

Dr Joshua Hare, unul dintre autorii studiului, își propune să pregătească un studiu de 120 de pacienți în care o parte vor primi terapia cu celule stem, iar cealaltă parte placebo. Vor fi evaluate : durata spitalizării, decesul și modificările vizibile pe examenul  RMN.

Astfel de studii se realizează și în România, în București, în cadrul Spitalului de Urgență Floreasca.


Autor : Loredana Ghinea
Bibliografie : Williams A, Trachtenberg B, Velazquez, et al. Intramyocardial stem cell injection in patients with ischemic cardiomyopathy: functional recovery and reverse remodeling. Circ Res 2011; DOI: 10.1161/CIRCRESAHA.111.242610.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu