miercuri, 30 martie 2011

Nu vreau hipertensiune, deci ... Adio cola!

Băuturile carbogazoase și alte sucuri îndulcite sunt asociate cu niveluri crescute ale tensiunii arteriale la adulți, așa cum rezultă dintr-un studiu publicat în ,,The Journal of the American Heart Association”.

Acest studiu demonstrează că fiecare băutură îndulcită consumată pe zi duce la o creștere atât a presiunii sistolice cu 1,6 mmHg cât și a celei diastolice cu 0,8 mmHg. Cercetatorii au descoperit niveluri ridicate ale tensiunii arteriale la persoane care consumă mai multă glucoză și fructoză, îndulcitori care se folosesc cel mai frecvent în industria alimentară.

De asemenea, această creștere este mai  pronunțată la persoanele care consumă cantități mari de zahăr și sodiu. Potrivit concluziilor studiului  nu s-au descoperit  însă asocieri între băuturile dietetice și hipertensiune. Cei care consumă doar sucuri diet sau light și suferă totuși de hipertensiune au atât un BMI (Body Mass Index = Greutate/ Înălțime2 ) mai mare cât și o activitate fizică redusă.

Dr Paul Elliott, profesor la catedra de Epidemiologie si Biostatistică de la ,,The Imperial College London”  sustine că:  ,,Aceste descoperiri sunt suportul necesar pentru a recomanda atât o reducere al aportului de băuturi îndulcite, cât și de zahar și sodiu într-un efort de a scădea tensiunea arterială și pentru a îmbunatăți starea aparatului cardiovascular per ansamblu.”

La studiul realizat (INTERMAP) au participat 2696 de persoane, cu vârsta cuprinsă  între 40-59 de ani din opt regiuni ale Statelor Unite și două regiuni din Marea Britanie. Aceștia au băut și mâncat sub atenta supraveghere a specialiștilor timp de patru zile. Ulterior s-a recoltat urina de doua ori pe zi și s-a verificat tensiunea arterială de opt ori în acest interval. Au fost nevoiți să raspundă și unui chestionar foarte detaliat referitor la stilul lor de viață.

Un posibil mecanism al legăturii dintre hipertensiune și consumul de băuturi îndulcite pare a fi o creștere a nivelului acidului uric în sânge. Acesta scade oxidul nitric, care este necesar pentru a păstra vasele de sânge dilatate. Consumul de zahăr a fost de asemenea legat atât de stimularea excesivă a sistemului nervos simpatic cât și de retenția de sodiu.

În concluzie ,,The American Heart Association” recomandă un consum zilnic de calorii provenite din zahar de aproximativ 100cal pentru femei și de 150cal pentru bărbați.

Autor : Nora Chehne
Bibliografie : http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110228163030.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu