joi, 28 aprilie 2011

Somnul şi Bolile Cardiace

         

Conform ultimelor studii prezentate la EuroPRevent persoanele care au un somn de proastă calitate şi de durată scurtă au un risc de a dezvolta boli cardiovasculare mai mare cu 65%, iar riscul de afectare coronariană este de 85%, în comparaţie cu cei care dorm bine şi suficient.
 
Ultimul studiu coordonat de Marieke Hoevenaar-Bloom din Olanda a confirmat faptul deja cunoscut că cei care dorm puţin au risc cardiovascular ridicat, dar acesta a fost primul studiu care a luat în considerare şi calitatea somnului redată prin lipsa oboselii la trezire. Somnul normal a fost considerat cel mai lung de 9 ore, iar cel insuficient mai scurt de 6 ore.

Cercetătorii au demonstrat că nu există legătura între cei care dorm foarte mult şi dezvoltarea bolilor cardiace, ceea ce a contrazis studiile precedente.
Hoevenarr-Bloom a declarat că ,,nu a fost demonstrat un mecanism biologic prin care cei care dorm mult au un risc crescut, s-ar putea ca acele persoane să fi fost bolnave iniţal şi din acest motiv dormeau mai mult".

Acest studiu este util întrucât riscul poate fi uşor de scăzut prin diverse metode cum ar fi  reducerea cantităţi de cofeină seara sau prin evitarea vizionării TV înainte de culcare.

Marieke Hoevenaar - Bloom : ,,În concluzie, cei care dorm puţin au risc crescut de boli cardiace, acesta fiind maxim atunci când se trezesc obosiţi”.

Autor : Loredana Ghinea
Sursă : http://www.medscape.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu