marți, 19 aprilie 2011

Sindromul Brugada

 Sindromul Brugada este o maladie relativ curând descoperită, intens studiată în ultimul deceniu, pentru că este asociată cu riscul apariției morții subite la persoane într-o stare aparentă de sănătate.
Acesta afectează mai ales bărbații în jur de 30 de ani, fiind caracterizată prin modificari ECG, fără corespondent clinic, unde apare ceea ce se numește semnul Brugada: segment ST ascendent în V1-V3, modificarea morfologiei QRS - care apare ca în blocul de ramură dreaptă (aspect de RR’).  Afecțiunea este caracterizată prin tendința de producere a unor aritmii grave - fibrilație ventriculară sau tahicardie ventriculară -  responsabile de episoadele de sincopă .

    Majoritatea bolnavilor nu prezintă simptome, nefiind conștienți de boală, dar există situații în care apar bătăi neregulate ale inimii, palpitații, acestea fiind periculoase pentru ca pot fi urmate de sincopă sau de stop cardiac .

    Fiecare bătaie a inimii este declanșată de un impuls electric generat de celule specializate, impuls preluat de canale ionice de la nivelul celulelor miocardice, rezultând în final contracția cardiacă. În sindromul Brugada sunt afectate aceste canale ionice, cu consecința apariției unei aritmii.

    De obicei afecțiunea este ereditară, dar există și situații în care apare din cauza unei anomalii structurale ale inimii, a unui dezechilibru electrolitic sau din cauza folosirii anumitor droguri - cum ar fi cocaina. Factorii de risc pentru sindromul  Brugada sunt: antecedentele  familiale, sexul ( bărbații fiind afectați mult mai des), rasa - asiaticii sunt mai predispuși spre aceasta afecțiune.

    Sindromul este periculos prin complicațiile sale, în principal stopul cardiac, care dacă nu este tratat rapid poate duce la moarte subită. Diagnosticul bolii se pune pe baza examenului fizic, completat cu diverse investigații : ECG, teste electrofiziologice și genetice.

    Tratamentul  presupune plasarea unui dispozitiv numit ICD ( implantable cardioverter defibrilator) - ce descarcă stimuli atunci când apare o aritmie.

    În concluzie, dacă aveți în familie morți subite la vârste tinere sau o rudă diagnosticată cu sindrom Brugada, este important să mergeți la un control de specialitate și dacă e posibil să faceți și un test genetic.

Autor : Nora Chehne
Surse: http://www.mayoclinic.com/
http://www.brugada.org/

4 comentarii:

  1. Sunt diagnosticat cu sindromul Brugada si am un implant cu ICD. Puteti sa-mi spuneti va rog,unde se pot face teste genetice pentru screening familial?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SALVE IMI PUTETI SPUNE CAND ATI FOST DIAGNOSTICAT CU ACEASTA BOALA SI CUM VA SIMTITI?

      Ștergere
  2. Astfel de teste se pot face la un laborator de genetica medicala. Insa nu toate efectueaza acest tip de test. Puteti contacta centrele genetice de aici pentru a afla care dintre ele realizeaza testarea :
    http://www.eurogentest.org/patient/leaflet/romanian/what_is_a_genetic_test.xhtml

    Iar in domeniu privat : http://www.geneticlab.ro/

    De asemenea puteti cere informatii de la medicul care va monitorizeaza cardio-defibrilatorul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua , eu sunt diagnosticat cu sindromul Brugada tip 1 , acum eu sunt in Anglia și atât am putut afla aici pentru că dezinteresul lor e foarte mare , eu o sa merg in Romania pentru mai multe controale , întrebarea mea este , acest tip 1 Brugada necesita defibrilator , e un tip ușor ? Mulțumesc !!

    RăspundețiȘtergere